פחד מאינטימיות הוא דבר שרובנו חווינו בחיינו:

אם זה כשהתחברנו פעם ראשונה עם מישהו חדש ולא ידענו מה להגיד, אם זה להיכנס לשיחה בתוך קבוצה של אנשים, להיכנס לשיעור יוגה בפעם הראשונה. זה טבעי, זה ידוע ונדרש מאיתנו אומץ לעבור את החוויה הזו ולצלוח את מבוכה.

יש אנשים שקשה להם לצלוח את המחסום הזה ולהיכנס למצב אינטימי ועל ידי כך לבנות מערכת יחסים אמיתית. הם הודפים נסיונות להתקרב בכל מיני דרכים: זה יכול להיות בדרך של התנהגות מתנשאת, חשדנות וחוסר אמון, ביקורתיות ושיפוטיות, השוואות לאנשים אחרים, סגירות ומופנמות, חוסר אותנטיות, ציניות, ועוד דרכים יצירתיות. אנשים שקשה להם עם אינטימיות יכולים למשל ליצור ריב או וויכוח בכדי לסיים מערכת יחסים, לנתק קשר ולהיעלם, או להתנתק רגשית על ידי סקס מהיר ללא המשכיות.

ההתנהגויות הללו הן חלק ממנגנון הגנה שבעבר שמר עלינו והיום סיים את תפקידו ומחבל לנו ביצירת קשרים אינטימיים.

המחסומים העיקריים מפני אינטימיות, שגורמים לנו להימנע מלהושיט יד אל האחר וליצור קרבה בדרך כלל  קשורים לחרדת נטישה, הפחד מלהתמזג ולהיבלע בתוך הקשר, והימנעות מפגיעה.

בחרדת נטישה: אנחנו חוששים לתת אמון ולהתמסר לאדם שבכל רגע נתון יכול להיעלם לנו מהחיים ולהשאיר אותנו לבדנו. ואז אנחנו או נצמדים מדי- מציפים את הבן או בת הזוג בהודעות, מקנאים, מטפחים ציפיות ומתאכזבים. או לחילופין בורחים ברגע שמתחילה קירבה, ברגע שנוצרה פתיחות, נבהלים ובורחים.

הפחד להתמזג: הפחד מהיבלעות הוא בעצם הפחד ההפוך מפחד הנטישה. אנשים המפחדים מהיבלעות אינם מפחדים מנפרדות כפי שחוששים החרדים מנטישה, אלא מהתמזגות, מטשטוש הגבולות ביניהם לבין האחר, עד כדי היבלעות בתוך הקשר עם האחר ואובדן הזהות הפרטית שלהם. אנשים אלו נרתעים מהתלות הטבעית האחד בשני שמתפתחת עם הזמן בכל קשר אינטימי, ובכדי להימנע מתלות באחר או בתלות של האחר בהם, הם ישמרו על עצמאותם בקנאות. הדיאלוג בין הרצון להיות קרוב וביחד, ובין הרצון לאוטונומיה ועצמאות, קיים בכל קשר. רצון להתמזגות ורצון לנפרדות. הרבה פעמים יש אחד שרוצה יותר קרבה ואחד שרוצה יותר מרחק. אחד שרודף ואחד ששומר מרחק בטחון. אנשים שמפחדים מאינטימיות, נמצאים על הקצה, וברגע שהם מזהים שהאדם עימו הם בקשר הוא בקצה השני, הם בורחים מהקשר.

הפחד להיפגע: הפחד השלישי מאינטימיות הוא פגיעות – ההרגשה שיש בי משהו שעושה אותי לא ראוי לכבוד, לאהבה ולקשר. אנשים אלו מרגישים שמשהו בהם לא מושלם, לא טוב מספיק ולכן לא יכנסו לקשר כי הם פוחדים להיפגע. הם נמנעים מראש כי הם מרגישים שבלאו הכי יפגעו.

אז כמו שציינתי בהתחלה, כולנו מפחדים קצת וזה טבעי , אפשר לנסות ולהבין את הפחד, לברר ממה הוא נובע.  בתהליך האימון אנו מזהים את החסמים סביב נושא האינטימיות ועובדים על המיומנויות ליצירת קרבה ואינטימיות.

לרוב, עצם העלאת הנושא, פותח תהליך מעולה של מציאת הדרכים להתמודדות עם יצירת האינטימיות. לעיתים יש צורך בשילוב גורם מטפל, אבל זה בהחלט מקדם אותנו שלב אחד קדימה בדרך ליצירת קשר בריא ונכון עבורינו.

מתרגשת להתחיל כל תהליך חדש בדרך לאינטימיות

 

חזרה לעמוד מאמרים

השארת תגובה